reklama

Pro PiS by podle průzkumu agentury CBOS v půli září hlasovalo 44 procent dotázaných, zatímco pro nejsilnější z opozičních stran, Občanskou platformu (PO), jen 19 procent. Za poněkud nečitelným uskupením Kukiz 15 na třetí příčce skončily dvě další opoziční strany, Moderní a Polská lidová strana (PSL), jen těsně nad volebním prahem.

Podle průzkumu agentury Kantar Public by pro PiS hlasovalo 38 procent dotázaných, pro PO 16 procent a do poslaneckých lavic by usedli ještě zástupci Kukiz 15 a Moderní, zatímco PSL by volební práh podle tohoto průzkumu nepřekonala.

"Velké protesty na obranu soudů a demokracie, které se odehrály v Polsku během prázdnin, měly být signál, že sjednocená opozice má obrovskou podporu společnosti. Ale necelý měsíc po skončení demonstrací panuje ve vládních lavicích klid. Protože všechny průzkumy svědčí o jediném vítězi," uvedla dnes televize TVN 24 na svém webu.

"Podpora PiS je vysoká, protože Poláci oceňují, že tvrdě pracujeme," řekl televizi náměstek ministra obrany Bartosz Kownacki z PiS.

"Vládnoucí straně neuškodily spory o soudy, ani kácení stromů v (přísně chráněném) Bělověžském pralese, ani konflikt s Evropskou unií," dodala TVN 24 s tím, že kontroverzní počínání vlády dalo opozici příležitost sjednotit se ve společném boji. Ale kromě toho opozice potřebuje ještě něco jiného: vizi a nové tváře. "Opozici chybí charismatický vůdce. Grzegorz Schetyna (předseda PO) takový dar nemá," prohlásil politolog Krzysztof Piekarski.