Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko se pokouší zastrašit Kurdy? Provedlo vojenské manévry u iráckého Kurdistánu

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara/Bagdád - Turecko dnes provedlo vojenské cvičení u hraničního přechodu Habur s Irákem, na místě byly tanky, děla i rakety. Manévry proběhly jen týden před chystaným referendem o kurdské nezávislosti v severním Iráku.

Turecký předseda vlády Binali Yildirim řekl, že referendum plánované na 25. září ohrožuje tureckou národní bezpečnost, a dodal, že Turecko podnikne veškeré nezbytné kroky.

Turecko, Spojené státy a další západní mocnosti vyzvaly kurdské vedení poloautonomního regionu na severu Iráku, aby zrušilo hlasování, a to z obav, že by to mohlo vyvolat napětí v regionu. Také by podle nich mohl polevit nápor proti slábnoucímu Islámskému státu (IS). Pro kurdské představitele naopak jde o nejvhodnější dobu, protože chtějí využít prestiže z toho, že jejich milice výrazně pomohly k porážce IS.

Turci se obávají, že očekávaný výsledek referenda posílí separatistické tendence na jihovýchodě Turecka, kde turecká armáda vede opět ozbrojený konflikt se Stranou kurdských pracujících (PKK).

Irácký nejvyšší soud dnes zablokoval kurdké referendum. "Nejvyšší soud vydal rozhodnutí, jímž pozastavuje proces organizace referenda plánovaného na 25. září z nařízení prezidenta Kurdistánu, a to do té doby, než rozhodne o stížnosti, kterou obdržel a která tvrdí, že referendum je protiústavní," uvádí se ve zdůvodnění soudního verdiktu. Mluvčí soudu AFP řekl, že soud obdržel několik stížností.

Prezident Kurdistánu Masúd Barzání dal už dříve najevo, že referendum nebude znamenat okamžité vyhlášení nezávislosti. Jeho cílem je podle Barzáního zahájit "seriózní konzultace s Bagdádem".

Kurdové by v referendu měli odpovědět na otázku: "Chcete, aby se Kurdistán a oblasti Kurdistánu mimo správu tohoto regionu staly nezávislým státem?" Současný autonomní Kurdistán zahrnuje provincie Dijála, Irbíl, Sulajmáníja a Halabdža. Pod kontrolou ale mají kurdské síly nyní i provincii Kirkúk, která je bohatá na ropu a jejíž regionální vedení se koncem srpna vyslovilo pro účast této provincie v referendu.

Témata:  Kurdové Irák Turecká armáda referendum

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy