reklama

Trump publikoval v sobotu další ze svých tweetů útočících na diktátora Kim Čong-una, kterého překřtil na Rakeťáka. "Včera (v sobotu) večer jsem mluvil s jihokorejským prezidentem Munem. Zeptal jsem se ho, jak se má Rakeťák. V Severní Koreji se tvoří dlouhé fronty na benzín. To je zlé!" napsal Trump.

Spojené státy minulý týden prosadily v Radě bezpečnosti OSN nové postihy proti severokorejskému režimu. Zamýšlené úplné zastavení dodávek ropy do KLDR však kvůli odporu Číny a Ruska neprošlo a Washington docílil pouze částečného omezení.

"Nevíme o žádných frontách u čerpacích stanic. Alespoň já jsem si ničeho nevšiml. Ptal jsem se několika Korejců a ti také nic neviděli," řekl washingtonskému deníku nejmenovaný cizinec žijící v Pchjongjangu.

Ve dvoumilionové metropoli KLDR je kvůli chabým ekonomickým možnostem místních obyvatel znatelně méně automobilů než v dalších asijských městech a místní pumpy zvládají poptávku nasytit bez větších problémů. Analytici oslovení washingtonským listem tvrdí, že sankce zřejmě nebudou mít dopad ani na běžnou spotřebu paliva a už vůbec ne na severokorejský raketový či jaderný program, jehož omezení bylo jejich hlavním cílem.