Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se na začátek jednání OSN sešel s Netanjahuem

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

New York - Americký prezident Donald Trump a izraelský premiér Benjamin Netanjahu jsou "absolutně" pro pokračování rozhovorů o míru na Bílém východě.

Šéf Bílého domu to dnes v New Yorku oznámil po schůzce s předsedou izraelské vlády v předvečer zahájení všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN.

Rozhovory o vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu se zastavily roku 2014. Jednou z hlavních překážek dohody je výstavba židovských osad na Západním břehu Jordánu, který by měl být podle původních plánů spolu s Pásmem Gazy součástí nezávislé Palestiny. Nový šéf Bílého domu si už před převzetím úřadu stanovil ambiciózní cíl pokusit se o zprostředkování mírové dohody, o což se neúspěšně snažilo několik jeho předchůdců v nejvyšším americkém úřadu.

Dnes Trump řekl, že na dohodě mezi Izraelem a palestinskou stranou se "tvrdě pracuje". Netanjahu amerického prezidenta doplnil prohlášením, že vztahy Izraele a USA "nebyly nikdy silnější". Předmětem jednání obou politiků byla i jaderná smlouva s Íránem, kterou Trump opakovaně tvrdě kritizuje. Na dotaz, zda od ní Washington odstoupí, dnes americký prezident odpověděl slovy "velmi brzy uvidíte".

Témata:  Donald Trump Benjamin Netanjahu USA OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy