Marina di Ginosa - Moře, které omývá břehy jižní Itálie, je plné medúz. Důvodem je čím dál teplejší Středozemní moře a rozšíření Suezského průplavu v roce 2015. Pohromou se zabývá i Evropská komise. Podle profesora zoologie Stefana Piraina už je medúz tolik, že se s nimi Italové budou muset naučit žít. Například tak, že je zařadí do svého jídelníčku.
"Jejich počet nejde snížit," domnívá se profesor Piraino. Dodal, že jej lze pouze udržovat na určité hladině. V důsledku globálního oteplování jsou italská moře teplejší po delší dobu, což odpudivým mořským tvorům vyhovuje, stejně jako znečištění vody, píše list The New York Times (NYT). "Představte si biomasu o objemu největšího ropného tankeru na světě," ilustruje středomořskou populaci medúz Piraino.
Italský zoolog proto s penězi od Evropské komise založil iniciativu Go Jelly, jejímž cílem je nalézt pro obrovské množství medúz využití. Podle něj lze živočichy použít při léčbě nádorů nebo jako zdroj kolagenu. A potom je lze také jíst.
Způsoby jejich chutného zpracování hledá Pirainova manželka a pracovnice italského Vědeckého ústavu výroby jídla Antonella Leoneová. Podle ní by Italové mohli medúzám přijít na chuť, jako se to již stalo v Číně a Japonsku. Piraino poukazuje na to, že i Italové se v minulosti přizpůsobili okolnostem, když začali zpracovávat jiný invazivní druh - rajče.
Italské ministerstvo zdravotnictví na druhou stranu vyžaduje důkladný výzkum a testování, protože středomořské medúzy nejsou stejné jako ty, které se konzumují v Asii.
Související
1. listopadu 2024 10:27
3. října 2024 20:36
27. srpna 2024 20:30
24. srpna 2024 4:52
22. srpna 2024 11:41