Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie zažívá invazi medúz: Lidé se s nimi musí naučit žít a zařadit je do jídelníčku, radí expert

Velké vlny
Velké vlny
Foto: Pixmac

Marina di Ginosa - Moře, které omývá břehy jižní Itálie, je plné medúz. Důvodem je čím dál teplejší Středozemní moře a rozšíření Suezského průplavu v roce 2015. Pohromou se zabývá i Evropská komise. Podle profesora zoologie Stefana Piraina už je medúz tolik, že se s nimi Italové budou muset naučit žít. Například tak, že je zařadí do svého jídelníčku.

"Jejich počet nejde snížit," domnívá se profesor Piraino. Dodal, že jej lze pouze udržovat na určité hladině. V důsledku globálního oteplování jsou italská moře teplejší po delší dobu, což odpudivým mořským tvorům vyhovuje, stejně jako znečištění vody, píše list The New York Times (NYT). "Představte si biomasu o objemu největšího ropného tankeru na světě," ilustruje středomořskou populaci medúz Piraino.

Italský zoolog proto s penězi od Evropské komise založil iniciativu Go Jelly, jejímž cílem je nalézt pro obrovské množství medúz využití. Podle něj lze živočichy použít při léčbě nádorů nebo jako zdroj kolagenu. A potom je lze také jíst.

Způsoby jejich chutného zpracování hledá Pirainova manželka a pracovnice italského Vědeckého ústavu výroby jídla Antonella Leoneová. Podle ní by Italové mohli medúzám přijít na chuť, jako se to již stalo v Číně a Japonsku. Piraino poukazuje na to, že i Italové se v minulosti přizpůsobili okolnostem, když začali zpracovávat jiný invazivní druh - rajče.

Italské ministerstvo zdravotnictví na druhou stranu vyžaduje důkladný výzkum a testování, protože středomořské medúzy nejsou stejné jako ty, které se konzumují v Asii.

Témata:  Itálie moře jídlo

Související

Aktuálně se děje

22. listopadu 2024 14:01

Marek Eben v nové roli. Za volantem tráví stovky kilometrů

Letošní listopad je v diáři Marka Ebena opravdu nabitý. Jedním z důvodů je samozřejmě StarDance, už zítra ho čeká další přímý přenos. Z moderátora je však také spisovatel, kterému v tomto měsíci vyšla nová kniha. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy