Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé prchají před Erodganem? V Německu vzrostl počet tureckých žádostí o azyl o polovinu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Turci začali o ochranu v Německu žádat ve zvýšené míře poté, co Ankara zahájila čistky po loňském zmařeném puči. Počet žádostí o azyl vzrostl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o více než polovinu.

Zatímco od ledna do srpna loňského roku v Německu o azyl požádalo 2836 Turků, letos už jich bylo 4408, tedy o 55 procent více, uvedl Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF).

"Nemůžu sdělit nic k důvodům těchto žádostí, protože nevedeme statistiky o tom, proč lidé prchají," uvedla mluvčí německého ministerstva vnitra.

Podle agentury Reuters ale zvýšený počet žádostí zřejmě souvisí se situací v Turecku po pokusu o státní převrat, kdy Erdoganův režim začal pronásledovat příznivce hnutí duchovního Fethullaha Gülena.

Turecké úřady zadržely už asi 50.000 lidí, vyšetřování jich ale čelilo více než 150.000. Zhruba 145.000 státních zaměstnanců přišlo o práci.

Témata:  Německo Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy