Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zničení KLDR? Americké výhrůžky krizi vyřeší, varuje Peking

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Čína dnes ostře reagovala na výrok amerického ministra obrany Jima Mattise, který v pondělí naznačil, že existují vojenské plány na ukončení krize kolem KLDR, které by zároveň nepřinesly zkázu jihokorejské metropoli Soul.

"Ano, (takové plány) jsou. Ale o detailech mluvit nebudu," řekl podle agentury Reuters novinářům Mattis. Podle Pekingu hrozby, ať už v podobě slov nebo činů, nepovedou k tomu, že Severní Korea začne vyjednávat o ukončení svého jaderného a raketového programu. "Naopak, pouze to zvyšuje napětí a komplikuje dosažení cíle, kterým je jaderné odzbrojení," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Lu Kchang.

Čínský prezident Si Ťin-pching v pondělí o situaci hovořil telefonicky se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem a podle Bílého domu se lídři shodli na potřebě udržovat ekonomický tlak na KLDR a vymáhat dodržování hospodářských sankcí.

Nad Korejským poloostrovem zároveň v pondělí proletěly americké stíhačky a bombardéry. Krátce poté začalo u Vladivostoku, jen něco přes 100 kilometrů od území KLDR, rusko-čínské námořní cvičení. Agentura Reuters jej označila jako demonstraci síly směrem k severokorejskému komunistickému režimu, zatímco státní agentura Nová Čína souvislost s děním v KLDR neuváděla.

Jakákoli vojenská konfrontace na Korejském poloostrově by mohla vést ke krveprolití minimálně srovnatelnému s korejskou válkou z let 1950 až 1953, při které zahynuly nejméně tři miliony lidí.

Témata:  Čína Severní Korea USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy