Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policejní razie: Madrid pokračuje v zabavování materiálu pro katalánské referendum

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - Španělské úřady pokračují v krocích, jimiž chtějí zabránit konání katalánského referenda o nezávislosti. Krom policejních razií byli na dnešek předvoláni první tři starostové, kteří souhlasili s poskytnutím obecních prostor pro konání plebiscitu.

Španělská policie dnes zasahovala v sídle soukromé zasilatelské firmy Unipost ve městě Terrasa nedaleko Barcelony a zabavila materiály, které měly být dodány členům volebních komisí. Deník La Vanguardia uvedl, že poprvé tak policie zabavila přímo volební materiál pro konání referenda. Dosud už policie zabavila v Katalánsku na 1,5 milionu letáků a dalších tiskovin, které měly sloužit jako propagace plebiscitu o nezávislosti.

Razie v zasilatelské firmě Unipost byla provedena poté, co minulý týden španělská státní pošta poslala ředitelům poboček v Katalánsku upozornění, aby nepřijímali zásilky související s referendem a vyvarovali se jakýchkoli jiných úkonů, které s hlasování souvisí.

Na policii je předvoláno zatím 37 starostů. Pokud by se k výslechu nedostavili, hrozí jim zatčení. Španělské ministerstvo vnitra také oznámilo, že pro den referenda 1. října zvýší počet policistů v Katalánsku o 1000. Polovina z nich už podle listu La Vanguardia dorazila na místo svého nasazení.

Španělská média dnes rovněž informovala o policejní razii na radnici katalánského města Girona a v sídle tamní vodorozvodné společnosti Agissa. Jde o součást vyšetřování údajných podvodů této firmy, v níž má podíl i město Girona. Nepravosti, včetně defraudace veřejných financí, se prý děly už koncem 90. let a údajně pokračovaly i za vedení Carlese Puigdemonta jako starosty (červenec 2011 až leden 2016). Puigdemont ale zatím vyšetřován v této kauze není.

Podle listu El País souvisí vyšetřování na radnici v Gironě i s takzvanou kauzou Tři procenta. Ta vypukla v roce 2005, kdy tehdejší katalánský socialistický premiér Pasqual Maragall obvinil představitele koalice Konvergence a jednota (CiU) z korupce a ovlivňování veřejných zakázek (jako úplatek prý dostávali tři procenta z ceny jednotlivých veřejných zakázek). Koalice CiU existovala v letech 1978 až 2015 a dlouhá léta byla vládní stranou v Katalánsku. Jejím členem býval i Carles Puigdemont.

Témata:  Katalánsko Španělsko referendum

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy