Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie zažila rekordně teplou a suchou zimu,

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Sydney - Právě končící australská zima byla tou nejteplejší v historii místních meteorologických záznamů. Maximální denní teploty od června do srpna byly letos v průměru o dva stupně Celsia vyšší, než je průměr pro toto roční období.

Na více než 260 místech padly teplotní rekordy či byly zaznamenány rekordně nízké srážky. Nevládní organizace Climate Council (Klimatická rada) ve zprávě uvedla, že "mimořádně teplé a suché" zimy jsou nyní v důsledku klimatických změn 60krát pravděpodobnější.

Organizace vznikla před čtyřmi lety jako nevládní náhrada státem financovaného předchůdce, kterého rozpustila vláda expremiéra Tonyho Abbotta.

Dnes vydala zprávu s názvem "Horká a suchá: Podivná australská zima", ve které mimo jiné vyzvala vládu k ráznějším krokům proti fosilním palivům. "Předpokládáme, že pravděpodobnost výskytu podobných zimních období bude narůstat se zvyšováním teplot po celém světě," uvádí zpráva.

Mluvčí australského ministerstva životního prostředí a energie BBC řekl, že cíl vlády snížit emise o 26 až 28 procent oproti úrovni z roku 2005 je srovnatelný se závazky jiných vyspělých zemí.

Témata:  Austrálie globální oteplování počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy