Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslušní Rusové? Volili by i fiktivní osobu, kdyby ji podpořil Putin

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Každý pátý Rus byl ochoten hlasovat pro neexistujícího kandidáta na hlavu státu, o kterém jim bylo řečeno jen to, že jej podpořil stávající prezident Vladimir Putin jako svého nástupce.

O experimentu, který podnikla společnost Levada, zabývající se průzkumy veřejného mínění, dnes informoval list Vedomosti.

Pro kandidáta na prezidenta Andreje Semjonova by podle tohoto zrádného průzkumu hlasovalo 18 procent dotázaných: tři procenta tvrdily, že o Semjonovovi slyšeli a mohli by pro něj hlasovat, 15 procent dotázaných přiznalo, že o něm neslyšeli, přesto by však smyšleného uchazeče podpořili.

"Experiment jsme podnikli proto, abychom zjistili, jak moc autorita stávajícího prezidenta ovlivňuje voličské preference Rusů," uvedla socioložka Karina Pipijová z Levady. Upozornila, že dvě třetiny Rusů, kteří podle experimentu nebyli ochotni hlasovat pro daného kandidáta, vykázali odolnost vůči tlaku většiny.

Prezidentské volby se v Rusku uskuteční v březnu příštího roku. Vladimir Putin sice ještě oficiálně neoznámil, zda se klání zúčastní, nicméně je považován za jasného favorita. Podle skutečného průzkumu Levady z minulého měsíce by pro stávajícího prezidenta hlasoval každý druhý z dotázaných a tři pětiny z těch, kteří již byli pevně odhodláni k volbám přijít. Předseda komunistů Gennadij Zjuganov se podle této ankety těší přízni tří procent dotázaných, vůdce nacionalistů Vladimir Žirinovskij a opoziční bojovník proti korupci Alexej Navalnyj shodně dvou procent účastníků.

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy