Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český pervitin představuje pro Německo velký problém

Drogy
Drogy
Foto: Pixmac

Berlín - I když loni německá policie zachytila menší množství crystalu (pervitinu) vyrobeného v Česku než v roce 2015, představuje droga pro zdejší úřady stále velký problém.

Crystal, jak se v Německu pervitinu říká, se podle aktuální zprávy Spolkového kriminálního úřadu (BKA) nejvíce šíří v Sasku, objevuje se ale i v Bavorsku, Sasku-Anhaltsku, Durynsku, Braniborsku a dalších spolkových zemích.

"Stejně jako v předchozích letech pocházel metamfetamin (účinná látka v crystalu) téměř výhradě z České republiky," konstatuje zpráva. "Roční produkce crystalu v České republice se podle odhadů pohybuje mezi pěti a deseti tunami," píše také BKA, podle něhož laboratoře provozované zejména vietnamskými státními příslušníky neustále zvyšují svojí kapacitu.

I přesto se v Německu loni množství zachycené drogy o něco snížilo. Němečtí policisté zabavili celkem 62 kilogramů crystalu, zatímco v roce 2015 ještě o pět kilogramů více. Klesl také počet deliktů zaznamenaných v souvislosti s obchodem s touto drogou. Loni jich bylo 2109, což je o 8,3 procenta méně než v roce 2015. Za velkou většinou z nich stojí podezřelí s německým občanstvím - 86 procent. Mezi cizinci tvoří největší skupinu se 20 procenty Češi.

Témata:  drogy Německo Česká republika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy