Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Média jsou v ráži: Trumpova pohrůžka KLDR na půdě OSN je nevídaná, rozsekal své nepřátele na kousky

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Americký prezident Donald Trump ve svém prvním projevu v OSN varoval, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy a jejich spojence, nebude mít Washington jinou možnost, než Severní Koreu zcela zničit. Tisk jeho slova pokládá za nevídaná.

Podle komentáře BBC Trumpova řeč "změnila pravidla hry" a bezpochyby se stane jedním z nejpamátnějších momentů Valného shromáždění, právě i kvůli tomu, že jeden členský stát hrozil zničením jinému členskému státu. "Libyjský diktátor Muammar Kaddáfí trhal při svém projevu chartu OSN, venezuelský (prezident) Hugo Chávez cítil "zápach síry" po bývalém americkém prezidentovi Georgi Bushovi starším. Ale mluvit o vyhlazení pětadvacetimilionové země? To ne," napsala komentátorka BBC.

Americký prezident Donald Trump ve svém úterním projevu v OSN "rozsekal své nepřátele na kousky", napsal dnes francouzský deník Le Figaro. Podle něj si šéf Bílého domu i protiřečil. Zpočátku totiž mluvil o posvátné nezávislosti států a suverenitě, přičemž slovo suverenita pronesl 21krát, ale jeho řeč byla přitom plná intervencionistických narážek. Boj proti islámskému terorismu kupodivu Trump zmínil jen okrajově, všímá si list.

"Není běžné, aby členský stát OSN, tím spíše ten nejmocnější, vyhrožoval totálním zničením jiné členské zemi přímo před jejími zástupci," komentoval to francouzský deník Le Monde. Americký prezident se podle něj "inspiroval svými agresivními příspěvky na twitteru".

Podle amerického deníku The New York Times vnesl Trump na půdu OSN stejný konfrontační styl, jaký používá doma. Prezidentovy výroky, které se na politických mítincích v USA setkávají s pochvalným pokřikem, byly na Valném shromáždění přijaty hrobovým tichem, které místy narušil nesmělý potlesk, poznamenal list, jenž šéfa Bílého domu často kritizuje.

USA se podle CNN prezentovala jako "rušivá, bojechtivá a nacionalistická" osoba. Trumpův projev otřásl americkými politickými normami, napsala CNN.

Polský list Rzeczpospolita označil za "přelomový" Trumpův příslib, že Amerika už nechce jiným vnucovat svůj způsob života. Trumpova vize podle deníku může těšit autoritářské režimy v Pekingu a Moskvě. "Politika USA vůči Rusku se po desítky let opírala o prosazování hodnot demokracie, lidských práv, právního státu. Zřekneme-li se toho, dáme veliký dárek Vladimiru Putinovi, protože postavíme jeho a naše pohnutky na stejnou úroveň," řekl listu Andrew Weiss z Carnegieho nadace.

Témata:  Donald Trump OSN (Organizace spojených národů) Severní Korea

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy