Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Keňská policie zasahovala proti stoupencům prezidenta a opozice, rozehnala je slzným plynem

Keňská policie
Keňská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Nairobi - Keňská policie použila slzný plyn proti stoupencům prezidenta a opozice, kteří dnes protestovali před nejvyšším soudem. Ten zneplatnil výsledek voleb v reakci na petici opozičního lídra Raily Odingy. Datum konání nových voleb komise stanovila na 17. října.

Soud dnes vysvětluje, proč zneplatnil znovuzvolení prezidenta Uhurua Kenyatty v srpnových prezidentských volbách. Jako hlavní důvod uvedl volební nesrovnalosti a porušení zákona. Informovala o tom agentura AP.

Nejvyšší soudce David Maraga již v úterý oznámil, že mnoho soudců se v reakci na rozhodnutí zneplatnit volby setkalo s výhrůžkami. Kenyatta označil soudce nejvyššího soudu za kriminálníky.

Bezprecedentní rozhodnutí zneplatnit výsledek voleb označují keňská média za známku dospívání keňské demokracie. Volby hlavy státu v Keni provázely vždy problémy, letos se však nepokoje ani zdaleka nepřiblížily rozsahu z roku 2007, kdy v krvavé dohře voleb zahynulo přes 1000 lidí. Od voleb 8. srpna zahynulo při násilných střetech nejméně 24 osob.

Témata:  Keňa Uhuru Kenyatta EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy