Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko se tvrdě pustil do Kremlu. Je to moderní hlasatel Stalinovy zločinné ideologie, tvrdí

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

New York - Ukrajinský prezident Petro Porošenko zaměřil svůj dnešní projev v OSN na Rusko. To ostře zkritizoval za okupaci Krymu a intervenci v Donbasu.

Rusko podle Porošenka otevřeně porušuje rezoluce OSN a ignoruje své mezinárodní závazky. Kremelský režim označil za moderního hlasatele Stalinovy zločinné ideologie.

Povstalci podporovaní Ruskem letos na Ukrajině porušili tři dohodnutá příměří, stěžoval si a zmínil řadu příkladů represí a zatýkání, jemuž jsou podle něj Ukrajinci vystaveni v Donbasu a na anektovaném Krymu.

„Je to chování, které očekáváme od stálého člena Rady bezpečnosti?," řekl prezident a dodal, že Rusko je naopak jejím největším ohrožením.

V mírových jednotkách, o jejichž vyslání na východ Ukrajiny se jedná, nesmějí být podle Porošenka žádní Rusové. Mírová mise v Donbasu nesmí vést k zakonzervování povstaleckých pozic.

V emotivním projevu Porošenko také obvinil Rusko z přímé odpovědnosti za tragickou havárii dopravního letounu nad Donbasem, při níž v létě roku 2014 zahynulo téměř 300 lidí.

Témata:  Petr Porošenko Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy