reklama

Evropská unie sledovala, jak se zachová Slovensko a Maďarsku poté, co soud jejich žalobu ohledně přerozdělování uprchlíků zamítl. Česká republika, Maďarsko i Polsko nyní čelí soudní žalobě kvůli odmítání kvót. "Maďarsko jako členský stát Evropské unie bude respektovat rozhodnutí soudu," řekl Orbán v rádiovém rozhovoru. "Ale to nic nezmění na naší politice, uprchlíky odmítáme i nadále."

Probíhající debata si klade za cíl hlavně solidárnost států se zeměmi, jako je Itálie a Řecko, které již několik let čelí extrémnímu náporů žadatelů o azyl. "Víme o plánech Unie na trvalé přerozdělování a jasně říkáme ne," prohlásil Kovács. Podle něj se nyní u soudu také ukázalo, kdo má větší moc - zda Evropská komise či členské státy.

Maďarská vláda se v otázce uprchlíků těší i veřejné podpoře. Skoro tři čtvrtiny Maďarů, přesněji 72 procent dotázaných, v průzkumu společnosti Szazadveg, uvedlo, že vláda by v boji proti povinnému přerozdělování uprchlíků podle kvót měla pokračovat, a to i v případě, že soud maďarskou žalobu odmítne. Pouze 22 procent dotázaných usoudilo, že Maďarsko by se mělo podřídit rozhodnutí soudu. Průzkum se podle agentury MTI uskutečnil počátkem září, ještě před ohlášením soudního rozhodnutí.