reklama

Ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak následně odvolal Druze z funkce hlavního psychiatra resortu. Poltorak své rozhodnutí zdůvodnil "neuspokojivým plněním služebních povinností". Druz byl v květnu zadržen kvůli podezření, že za úplatek 1600 eur (asi 42.000 Kč) vystavil lékařské osvědčení o neschopnosti sloužit v armádě.

Deník Ukrajinska pravda nicméně upozornil, že plukovník Druz během konference o psychických potížích demobilizovaných vojáků, uspořádané zdravotnickým výborem parlamentu, říkal něco jiného, než tvrdili uražení veteráni.

Konkrétně uvedl, že podle zahraničních zkušeností se bývalí vojáci mohou stát po návratu z bojů do civilu hrozbou pro vlastní rodiny i pro celou společnosti. Podle statistik 98 procent z nich potřebuje odbornou podporu a pomoc, aby se vypořádali s potížemi, jako je sklon k hádkám a zvýšená agresivita, snížená schopnost pracovat, zhoršení chronických onemocnění, alkoholismus, asociální chování, vyšší míra sebevražd a zkrácení předpokládané délky života.

Čtyři pětiny bojovníků v Donbasu podle něj zažily stres, který se u čtvrtiny přeměnil v posttraumatickou stresovou poruchu. Současně se za plukovníkovými zády promítaly grafy, z nichž jeden pod titulkem "skrytý nepřítel" upozorňoval, že 93 procent veteránů se stydí či se brání přiznat si psychické potíže.