Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak bude vypadat mír na Ukrajině? Rusko a Kyjev se přou

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Moskva/Kyjev - Mezi Ruskem a Ukrajinou se rozhořel další spor. Tentokrát o misi mírotvorců, kterou chce Rada bezpečnosti OSN vyslat na Donbas.

Pro povolání mírových sborů OSN se vyslovil Kyjev a po delším váhání i Moskva. Nyní má Rada bezpečnosti OSN na stole dva návrhy rezolucí, ruský a ukrajinský, o němž se bude hlasovat. Podle ruské agentury Rosbalt se ruští diplomaté obávají, že hlasování by mohlo proběhnout v plénu OSN, kde Rusko na rozdíl od Rady bezpečnosti nemá právo veta. Ukrajinská média informovala o tom, že Ukrajina ani Spojené státy se nehodlají o ruském návrhu bavit.

Rusko ještě nedávno návrhy západních států na povolání mírových sborů na východ Ukrajiny energicky odmítalo. Tlaku Německa, Francie a USA se ale nakonec rozhodlo ustoupit a v Radě bezpečnosti letos v září samo navrhlo mírotvorce do Donbasu vyslat.

Zatímco ale Ukrajina dlouhodobě trvá na tom, aby byli mírotvorci povoláni k ochraně ukrajinsko-ruských hranic kontrolovaných separatisty, ruský návrh počítá s jejich rozmístěním na frontě oddělující proruské radikály od ukrajinské armády. Zatímco ukrajinský návrh by fakticky odřízl "lidové republiky" od ruské podpory, ruský návrh by zakonzervoval donbaské pozice povstalců a uchoval jejich vazby na Moskvu.

Ruská média naznačují, že Kreml je ochoten ke kompromisu. Vůli dohodnout se dal najevo i ukrajinský prezident Petro Porošenko během své nynější návštěvy v USA. Potíže ale může mít Rusko se svými donbaskými spojenci. "Lidové republiky" v Donbasu jakékoli zmínky o mírových silách dosud odmítaly, jejich představitelé ani výslovně nepodpořili ruský návrh na vyslání mírotvorců OSN.

Témata:  Rusko Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy