Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti se snu o životě v Evropě nevzdávají, se státy se soudí kvůli odmítnutí azylu

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Soudní žaloby od neúspěšných žadatelů o azyl v Německu raketově roste. Data zveřejnilo ministerstvo vnitra na základě žádosti od strany Levice. Podle německých novin jen za první pololetí 2017 přijaly úřady 283 tisíc žádostí o azyl, je to o dost více než celý loňský rok, kdy žádostí dorazilo 175 tisíc

Velké většině bylo podle ministerstva azyl zamítnut, více než dvě třetiny případů pak skončily u soudu. Jenom v období od ledna do května tak soudci musí řešit přinejmenším 39 tisíc případů, ve kterých se žádá přezkoumání. Federální úřad pro migraci a uprchlíky očekává, že letos žádostí o azyl přesáhne 480 tisíc. Předběžná data říkají, že minimálně 190 tisíc z nich bude zamítnutých.

Odmítnutí azylového statusu automaticky neznamená v Německu vyhoštění ze země. Uprchlík získává zvláštní status, který mu umožní v zemi zůstat na další rok. Na rozdíl od azylantů mají omezená práva - nesmí si přivést z rodné země rodinu, mají také omezené možnosti na pracovním trhu.

Témata:  uprchlíci Německo EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy