Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncker se naštval na své kritiky: Nic nevíte. A předstíráte, že můžete vést celou Evropu

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker před několika dny v Evropském parlamentu představil svou vizi budoucnosti Evropské unie s důrazem na větší jednotu. Nizozemští a dánští politici však označili jeho návrhy za zbytečné. Juncker jim teď poslal ostrý vzkaz.

Junckerovy návrhy, které představil minulý týden ve Štrasburku, zahrnovaly například sloučení pozic předsedy Evropské Komise a Evropské rady, připomíná server Politico. 

K reformě eurozóny pak podotkl, že jeden ze členů EK by se měl stát ministrem financí či hospodářství skupiny zemí platících eurem. Odmítl ale zároveň představu samostatného rozpočtu pro státy platící společnou unijní měnou. Navrhl také vznik nástroje, který by technicky a finančně pomáhal státům unie s přijetím eura.

Někteří vedoucí představitelé EU, včetně nizozemského premiéra Marka Rutteho a jeho dánského protějška Larse Løkke Rasmussenena reagovali téměř okamžitě - a velmi kriticky. Takové reformy podle nich nejsou za zapotřebí.

Junker se ale svých plánů nevzdává a svým kritikům poslal vzkaz. Kritizoval jejich „stav nevědomosti". V Evropském hospodářském a sociálním výboru Juncker řekl, že hodně z toho, co navrhl, bylo již stanoveno v Lisabonské smlouvě. Dodal, že byl „velmi překvapen", že viděl takové šokované reakce od lidí, včetně „hlav států [a] vlád.“

Jejich reakce podle něj ukazuje na „stav nevědomosti mnoha těch, kteří předstírají, že mohou vést Evropu za všech okolností," dodal Juncker.

Témata:  Jean-Claude Juncker EU eurozóna

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy