Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán se zastal Polska: Postup Bruselu je jako inkvizice

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Varšava - Maďarský premiér Viktor Orbán, jehož vláda je terčem kritiky Bruselu kvůli porušování některých demokratických principů, platí za spojence šéfa polské vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského. A při dnešní návštěvě Varšavy do dal najevo dalšími ostrými výroky na adresu Evropské komise.

"Zpochybňování právního státu v Polsku má politický charakter. Vypadá úplně jako nějaká inkvizice," prohlásil Orbán podle televize TVN 24 poté, co se setkal s polskou premiérkou Beatou Szydlovou.

Dění okolo Polska podle Orbána svědčí o nedostatku respektu. Výtky EK ohledně porušování zásad právního státu při soudní reformě v Polsku označil maďarský premiér za neopodstatněné.

"My, Polsko a Maďarsko, společně říkáme: méně Bruselu, více národních států. Takovou chceme vidět Evropu v příštích dekádách," prohlásil Orbán. To je podle něj důvod, proč Varšava a Budapešť čelí ústrkům. Na druhé straně jsou podle maďarského premiéra státy, které plně vsadily svou budoucnost na přistěhovalectví. Za typické pokládá, že jde o bývalé kolonialisty.

Témata:  Viktor Orbán Beata Szydlová Maďarsko Polsko EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy