Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tillerson nadále trvá na diplomatickém řešení severokorejské krize

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Washington - Rostoucí napětí ve vztazích USA s KLDR je podle šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona výzvou, ale úsilí řešit spor diplomaticky bude navzdory vzrušené rétorice pokračovat. Prezident Donald Trump mezitím na twitteru zopakoval své výpady vůči severokorejskému diktátorovi Kim Čong-unovi.

"Naše diplomatické snahy neoslabují, zároveň jsme vyhlásili nejsilnější hospodářské sankce proti Kim Čong-unovi. Je vystaven zkoušce a čelí hlasům, které se ozývají ze všech koutů světa," prohlásil Tillerson v rozhovoru pro televizi ABC.

Nedávné Trumpovo prohlášení, že Severní Koreu v případě ohrožení zcela zničí, svědčí podle ministra o tom, že odpovědnost za ochranu Američanů bere prezident velmi vážně.

Sám Trump dnes v obvyklé ranní sérii tweetů nevynechal nový osobní útok na Kim Čong-una, kterého v úterním projevu v OSN označil za "rakeťáka na sebevražedné misi". Dnes napsal, že Kim je "očividně šílenec, kterému nezáleží na strádání a zabíjení vlastního lidu". Severokorejský vůdce bude podle prezidenta "vystaven zkoušce jako nikdy dříve".

Americký ministr obchodu Wilbur Ross, který o víkendu míří do Číny, dnes v televizi CNBC pochválil Peking za údajné rozhodnutí zablokovat finanční transakce s KLDR.

Témata:  Donald Trump USA Severní Korea Rex Tillerson

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy