Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko věnuje Libyi milion korun na boj proti migrantům

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Ministerstvo obrany plánuje přispět penězi na další výcvik libyjské pobřežní stráže. Evropské unii by Česká republika na akci, která má pomoct omezit migraci ze severní Afriky do Evropy, chtěla přispět 50.000 eur (1,3 milionu korun).

"Cílem je získat souhlas české vlády s uvolněním částky ve výši 50.000 eur z rozpočtu ministerstva na podporu libyjské pobřežní stráže v boji proti nelegální migraci přes Středozemní moře a k posílení celkové bezpečnostní situace ve Středomoří a severoafrickém regionu," uvedl Fajnor.

Výcvik libyjské pobřežní stráže je součástí mise EUNAVFOR MED Sophia, jejímž cílem je boj proti pašerákům lidí ve Středozemním moři. Za českou armádu v ní působí pět vojáků. Fajnor poznamenal, že efektivita mise je do značné míry omezena tím, že lodě z mise nemohou působit v libyjských pobřežních vodách.

Od října 2016 byl proto zahájen výcvik libyjského námořnictva a pobřežní stráže. Nyní vstupuje do druhé fáze. "Její celkové náklady se odhadují na tři miliony eur (78 milionů korun) a nadále platí, že je výcvik financován z národních příspěvků členských států," podotkl Fajnor.

Dodal, že návrh je v souladu s migračními prioritami české vlády, která chce problémy spojené s migrací řešit přímo na místě jejich vzniku.

Témata:  Česká republika Libye uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy