Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU si oddechla. Výhru Merkelové vítá

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Brusel - Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani pogratuloval německé kancléřce Angele Merkelové k vítězství. "Nyní musíme Evropu společně reformovat," dodal.

Formace Merkelové volby vyhrála podle odhadů s 32,5 procenta hlasů, druhá SPD by měla získat 20 procent. Obě strany současné velké koalice si ale proti předchozím volbám výrazně pohoršily. Na třetím místě nejspíš s více než 13 procenty skončí protiimigrační a eurokritická Alternativa pro Německo (AfD).

Úspěch této strany je podle francouzské nacionalistické europoslankyně a neúspěšné prezidentské kandidátky Národní fronty (FN) Marine Le Penové novým symbolem probouzení se evropských národů. Výsledek AfD označila politička za historický.

Mezi prvními politiky, kteří na výsledek německého hlasování reagovali, byl také šéf liberální frakce ALDE v europarlamentu Guy Verhofstadt, který vyzdvihl úspěch německých liberálů z FDP. Ti se se ziskem 10,5 procenta hlasů po čtyřech letech do Spolkového sněmu vrací.

"Doufám, že Merkelová sestaví proevropskou vládu a bude nyní prosazovat reformy, které EU nutně potřebuje," podotkl Verhofstadt na twitteru.

Také lucemburský premiér Xavier Bettel připomněl úspěch FDP s tím, že liberální hodnoty a přesvědčení sílí, což je pro Evropu dobré.

Témata:  Německo volby v Německu Angela Merkelová EU Antonio Tajani

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy