Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sasko, tradiční bašta CDU, volilo AfD. Strana bodovala v okresech u hranic s Českem

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Drážďany - Alternativa pro Německo (AfD) se stala v Sasku nejsilnější stranou, když v nedělních parlamentních volbách získala ve spolkové zemi, která sousedí s Českem, 27 procent hlasů. Na druhou příčku těsně odsunula CDU kancléřky Angely Merkelové. Sasko bylo přitom doposud považováno za baštu CDU.

Alternativa pro Německo porazila CDU sice jen o 0,1 procentního bodu, i tak je to ale vítězství symbolické.

AfD se v Sasku podařilo dokonce získat tři přímé poslanecké mandáty. Němci mají ve volbách dva hlasy - prvním volí přímo osobnost, druhým politickou stranu, potažmo lidi z její kandidátní listiny. Právě většinu prvních hlasů dokázali od voličů získat kandidáti AfD v obvodech Zhořelec, Budyšín I a Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří. Za poslední z nich ve spolkovém parlamentu usedne předsedkyně AfD Frauke Petryová.

Volebním lídrům strany Alice Weidelové a Alexanderovi Gaulandovi, kteří jsou vnitrostranickými oponenty Petryové, se v jejich volebních obvodech přímý mandát získat nepodařilo.

Kromě AfD přišla CDU v Sasku o jeden přímý mandát také ve prospěch strany Levice, která se s 16,1 procenty hlasů stala třetí nejsilnější stranou ve spolkové zemi u hranic s Českem.

Podle drážďanského politologa Hanse Vorländera je výsledek voleb "ranou do tváře" saské CDU, které předsedá zemský premiér Stanislaw Tillich.

Témata:  volby v Německu Německo AfD Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy