Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna hranic po referendu? Nic takového nechceme, ujišťují iráčí Kurdové

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Irbíl - Na severu Iráku se koná referendum, v němž se mají občasné vyjádřit k otázce nezávislosti Kurdistánu. Důsledkem plebiscitu nebude vytyčování nových hranic, ujišťuje šéf kurdské regionální vlády Nečirvan Barzání. Proti referendu se rázně postavily Irák, Turecko, Írán, ale i USA.

V oblastech obývaných hlavně Kurdy mohou hlasovat až tři miliony lidí. Hlasuje se nejenom v autonomních provinciích, ale také na územích, na něž si dělá nárok Bagdád stejně jako Kurdové. Jde většinou o oblasti bohaté na ropu.

V Irbílu, který je střediskem kurdských autonomních provincií, Nečirvan Barzání řekl, že výsledkem referenda nebude nová hranice ani okamžité získání nezávislosti. Podle něj jsou Kurdové rozhodnuti své spory s centrální vládou v Bagdádu vyřešit mírovou cestou, uvedla agentura AP.

Proti referendu se stavějí všechny okolní země se silnou kurdskou menšinou. Spojené státy, které dosud vyzdvihovaly irácké Kurdy za jejich přínos při porážce radikálních islamistů v Iráku, považují referendum za ohrožení dalšího boje proti radikálům.

Témata:  Kurdové referendum Irák

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy