Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Iráku bylo hromadně popraveno 42 radikálů, nejvíce v letošním roce

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - V Iráku bylo v neděli popraveno 42 sunnitských radikálů, které soud shledal vinnými z teroristických činů, včetně vražd příslušníků iráckých bezpečnostních složek a páchání bombových útoků.

Šlo o největší letošní hromadná poprava islamistických extremistů, informovala agentura Reuters. Poprava byla vykonána poté, co si útoky příslušníků Islámského státu (IS) v oblasti obývané šíity u města Násiríja v jižním Iráku vyžádaly životy více než 60 lidí. V důsledků těchto útoků žádali iráčtí šíitové, aby byl Bagdád v potírání terorismu důslednější.

42 radikálů bylo odsouzeno k smrti oběšením. Popraveni byli ve věznici v Násiríji. Úřady pozvaly příbuzné obětí nedávného útoku u města, aby popravě přihlíželi. "Přes veškerou bolest, kterou pociťuji od chvíle, co byli při sebevražedných útocích zabiti dva moji bratři, jsem cítil úlevu, když jsem viděl teroristy viset," řekl Fádhil Abdal Amír z Násiríje.

Chalífát, vyhlášený v roce 2014 radikály ze samozvaného Islámského státu poté, co získali kontrolu nad značnou částí severního a západního Iráku, se fakticky zhroutil letos v červenci.

Témata:  Irák Islámský stát popravy

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy