Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

I kojenci konzumují mizernější stravu: Německá firma dodávala Chorvatsku méně kvalitní výživu

děti
děti
Foto: Pixmac

Záhřeb - Německá firma HiPP dodávala do Chorvatska kojeneckou výživu horší kvality, než měl identický produkt prodávaný v Německu. Výrobky obsahovaly nižší podíl zeleniny a omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Vyplývá to ze studie chorvatského potravinářského úřadu, o které informoval britský list The Guardian. Kojenecká výživa dodávaná do Německa a Chorvatska se lišila v barvě, chuti, aromatu a množství řepkového oleje (1,9 procent proti 1,7 procentům). Právě olej je přitom zdrojem omega-3 mastných kyselin přínosných pro růst dítěte.

Mluvčí společnosti HiPP uvedla, že obsah produktů byl jasně stanoven na jejich etiketách. Firma podle ní recepturu v minulosti přizpůsobila tak, aby splňovala poptávku německých zákazníků. "Původní recept byl v Chorvatsku velmi populární právě kvůli svému jednoduchému obsahu, což je důvod, proč jsme ho nezměnili," dodala. Firma chce produkt v Chorvatsku nahradit výrobkem stejné kvality jako v Německu.

Na problém nižší kvality výrobků na trhu zemí střední a východní Evropy upozorňují dotčené státy včetně Česka několik let. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker praxi rozdílné kvality tento měsíc v projevu v Evropském parlamentu odsoudil, podle něj ji unijní právo zakazuje.

Témata:  potraviny Chorvatsko Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy