Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěrník Trumpa se brání, s Rusy prý volby neovlivňoval

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Důvěrník prezidenta Donalda Trumpa Roger Stone dnes v prohlášení členům sněmovního výboru pro činnost tajných služeb uvedl, že neměl žádné napojení na Rusy a nepřímo členy výboru obvinil ze lží.

Roger tak odmítá, že by se měl podílet na údajném ovlivňování amerických prezidentských voleb ze strany Ruska. Kongresový výbor spolu se třemi dalšími prošetřuje vliv Ruska na prezidentské volby v USA.

V prohlášení, které agentura AP hodnotí jako bojovné, Stone připouští, že podle některých se může zdát, že během kampaně zacházel do krajností. Rozhodně ale trvá na tom, že to vždy bylo v mezích zákona. Jakoukoli spolupráci s Rusy na ovlivnění voleb odmítl a naopak obvinil členy sněmovního výboru ze lživých a zavádějících prohlášení na adresu Trumpova štábu a jeho kontaktů s ruskými činiteli.

"Mnozí členové tohoto výboru proti mně veřejně vznášejí falešná obvinění, aby pro ně zajistili co největší mediální publicitu," uvedl Stone. "Nyní mi dokonce bráníte v tom, abych na tato obvinění mohl stejným způsobem veřejně reagovat. To je zbabělé," dodal. Stone usiloval o to, aby mohl vypovídat v Kongresu v rámci veřejného slyšení, sněmovní výbor ale nařídil jednání za zavřenými dveřmi.

Stone, který během voleb patřil k Trumpovým neformálním poradcům, prohlásil, že neexistuje jediný důkaz, který by ukazoval na jeho spolupráci s Rusy. Elektronickou poštu, která patřila Podestovi a dalším činitelům Demokratické strany, zveřejnil hacker či hackerské uskupení pod názvem Guccifer 2.0. S Gucciferem 2.0 si Stone na twitteru vyměnil několik vzkazů, v nichž mu hacker nabídl, že by mu mohl být nápomocný. Tento návrh ale Trumpův důvěrník očividně nepřijal.

Americké tajné služby podle CNN předpokládají, že Guccifer 2.0 je jeden z kanálů, které Rusko k ovlivnění voleb ve Spojených státech využilo. Sama Moskva důrazně odmítá, že by do kampaně v USA jakkoli zasahovala.

Témata:  Donald Trump Rusko volby v USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy