Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí politici chválí Macronův projev, bez výhrad ale nejsou

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Berlín/Paříž - Německý šéf diplomacie Sigmar Gabriel (SPD) ocenil návrhy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na reformu Evropské unie. Pochvalně se o projevu Macrona vyjadřují i liberální Svobodní demokraté (FDP).

Liberálové však podle agentury Reuters odmítají Macronovu vizi společného rozpočtu zemí platících eurem. "Prezident Macron přednesl odvážný projev, i když ne se všemi návrhy FPD souhlasí," německý europoslanec a člen liberální Svobodné demokratické strany (FDP) Alexander Lambsdorff.

Lambsdorff pochválil Macronovu výzvu posílit vojenskou spolupráci v EU a využít možnosti, které nabízí digitalizace, naopak odmítl myšlenku jednotného rozpočtu eurozóny. "Problémem v Evropě není nedostatek veřejných zdrojů, ale nedostatek reforem. A rozpočet eurozóny by byl špatným podnětem," dodal.

Podobně jako Lambsdorff označil Macronův projev za statečný i Gabriel, podle něhož se francouzský prezident vyslovil proti nacionalismu a pro reformovanou, posílenou a jednotnou Evropu.

"Právě nyní musíme využít možnosti francouzsko-německého tandemu, který přinese Evropě více demokracie, zapojí do činnosti občany a připraví Evropu na budoucnost," řekl Gabriel. "S námi může počítat," dodal.

Témata:  Německo Francie EuroZprávy.cz Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy