reklama

"Tráví více času vyjednáváním mezi sebou," konstatoval Jeremy Corbyn v závěru sjezdu Labouristické strany. Podle něj by byla jeho strana schopná uzavřít dobrou dohodu. Kdyby byla u moci, zajistila by prý neomezený přístup na jednotný trh EU. Británie by podle něj měla po přechodnou dobu zůstat součástí jednotného trhu i celní unie.

Také labouristé však nejsou jednotní, pokud jde o brexit, připomíná agentura Reuters s odkazem na prohlášení londýnského starosty Sadiqa Khana z tohoto týdne, že by podpořil konání druhého referenda o odchodu Británie z EU.

Corbyn dnes také řekl, že jeho strana se opět stává hlavní politickou silou v zemi a že stojí "na prahu moci". Podle něj jen labouristé jsou s to opět sjednocovat stoupence a odpůrce brexitu.

"Navzdory všem očekáváním jsme v červnu dosáhli největšího posílení, pokud jde o hlasy pro labouristy, od roku 1945 a dosáhli jsme nejlepšího výsledku za několik generací," vrátil se Corbyn k výsledkům předčasných parlamentních voleb. "Ano, neuspěli jsme dostatečně a zatím zůstáváme v opozici. Ale stali jsme se čekatelskou vládou. A náš vzkaz zemi nemůže být jasnější: Labouristé jsou připraveni," prohlásil opoziční předák.

Konzervativci hodlají s podporou malé severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) vládnout až do roku 2022, ale labouristé doufají že Mayová bude nucena vyhlásit další předčasné volby ještě před odchodem Británie z EU v březnu roku 2019.