Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osudy tisíců zmizelých lidí za občanské vlády chce přezkoumat Salvador

Puška AK-103 s granátometem | CC BY-SA 3.0
Puška AK-103 s granátometem | CC BY-SA 3.0
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

San Salvador - Před 25 lety skončila na San Salvadoru občanská válka, která si vyžádala na 80 tisíc mrtvých a 8000 osob zmizelo beze stopy. V těchto dnes zahájila práci komise, jejíž úkolem je objasnit osudy lidí z dob dvanáctiletého konfliktu.

Objasnění nevyjasněných osudů lidí žádali příbuzní pohřešovaných dlouhé roky, nyní k tomu vůbec poprvé od konce války dojde. Komise chce najít zabité i unesené armádou či povstalci, aby je nebo jejich ostatky opět sjednotila s jejich rodinami.

"Tímto potvrzujeme náš hluboký závazek splatit historický dluh obětem," řekl o činnosti komise levicový prezident Salvador Sánchez Cerén, který během války působil jako jeden z povstaleckých velitelů.

Konflikt mezi pravicovou vládou podporovanou USA a levicovými partyzány, na jejichž straně stály socialistické země včetně tehdejšího Československa, ukončila v lednu 1992 mírová dohoda podepsaná v Mexiku.

Témata:  historie válka EuroZprávy.cz zbraně

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy