Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lídr katalánské diplomacie přijel do Bruselu, hledá spojence kvůli referendu o nezávislosti

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel/Barcelona - Šéf katalánské diplomacie Raül Romeva se dnes vydal do Bruselu, kde požádal Evropskou unii o podporu při chystaném referendu. Madrid plebiscit o nezávislosti Katalánska považuje za nelegální.

Evropská komise v minulých týdnech několikrát zopakovala, že události v Katalánsku považuje za vnitřní záležitost Španělska. Ve středu katalánský premiér Carles Puigdemont obvinil EU, že se ke Katalánsku a jeho konfliktu s ústřední španělskou vládou otočila zády. Romeva dnes prohlásil, že španělská vláda zahájila "brutální kroky" proti katalánským představitelům, aby nedělnímu referendu zabránila.

Romeva, jehož úřad chtěl Madrid už loni zavřít, neočekává v neděli násilnosti. Podle něj "nepatří násilí jako prostředek řešení politických problémů ke genetickému vybavení Katalánců".

O vložení EU do sporů mezi Barcelonou a Madridem požádala také barcelonská starostka Ada Colauová. "Vzhledem k vážnosti situace je mou povinností jako starostky katalánské metropole Barcelony vyzvat Evropskou komisi, aby vytvořila prostor pro zprostředkování dialogu mezi španělskou a katalánskou vládou, aby bylo nalezeno demokratické řešení," napsala v materiálu, který otiskl britský list The Guardian.

Colauová se zmiňuje o "represích, které španělská vláda zahájila", a o "obraně základních lidských práv Katalánců". Colauová je osobně proti jednostranným krokům regionální vlády, avšak odpovědnost za zhoršující se krizi podle ní nese vláda španělského premiéra Mariana Rajoye.

Témata:  Katalánsko EU Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy