Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Daňovou reformu zaplatí hospodářský růst, tvrdí Trumpův muž

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Výpadek státních příjmů spojený s navrhovanou daňovou reformou pokryje hospodářský růst Spojených států, tvrdí Trumpův poradce Gary Cohn. Plán čeká v Kongresu velká bitva s demokraty a jednotní nejsou ani republikáni.

"Domníváme se, že celkový úbytek daní můžeme vyrovnat díky stávajícímu vzestupnému hospodářskému cyklu," řekl Cohn v rozhovoru pro server CNBC. "Náš plán vycházel z ročního růstu hrubého domácího produktu o tři procenta a nyní usuzujeme, že bude podstatně vyšší," uvedl.

Podle navrhované daňové reformy má zdanění firemních zisků klesnout na 20 procent ze současných 35 procent, pro jednotlivce by se stávajících sedm daňových sazeb sloučilo do tří: 12, 25 a 35 procent.

Někteří analytici odhadují, že redukce daní připraví stát přinejmenším o 1,5 až 2,2 bilionu dolarů (33,2 až 48,8 bilionu Kč). Cohn však prohlásil, že rozpočtový deficit se nezvýší.

"Snížení daňového zatížení vyústí v růst konkurenceschopnosti amerických firem v globálním měřítku, a to povede k růstu produktivity, mezd a zaměstnanosti. Všechny tyto skutečnosti se promítnou do vyššího HDP, myslíme si, že je to velmi reálné," řekl Cohn.

Témata:  Donald Trump USA daně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy