Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plicní mor už na Madagaskaru zabil 19 lidí, zasaženo je i hlavní město

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Antananarivo - Plicní mor na Madagaskaru si za poslední dva měsíce vyžádal 19 obětí. Ušetřeno nezůstalo ani hlavní město Antananarivo, kde nákaze podlehli dva lidé.

"Zaznamenali jsme 104 případů podezření na onemocnění plicním morem, z toho 19 osob zemřelo," uvedl madagaskarský ministr zdravotnictví. Předchozí oficiální bilance z poloviny září uváděla pět mrtvých.

První úmrtí spojené s plicním morem bylo na Madagaskaru zaznamenáno 28. srpna. Nakazil se člověk, který cestoval do města Toamasina. Dva lidé, kteří přišli do kontaktu s tímto nakaženým, rovněž zemřeli.

Tyto případy vyvolaly paniku mezi obyvatelstvem, zejména v přístavním městě Tatamave, kde nákaza neudeřila už přes sto let.

Plicní mor se objevuje zejména v období dešťů od října do března. Vysoký výskyt této nemoci je přičítán nedostatečné lékařské péči a špatné hygieně.

Témata:  Madagaskar mor nemoc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy