Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mor na Madagaskaru zabil už 94 lidí, v Ugandě řádí virus podobný ebole

Světová zdravotnická organizace (WHO)
Světová zdravotnická organizace (WHO)
Foto: Reprofoto ČT

Ženeva - Epidemie moru na Madagaskaru si od srpna vyžádala už 94 lidských životů a šíří se dál. Snahu Světové zdravotnické organizace (WHO) o potlačení krize může zkomplikovat panika a sílící stigma spojované s onemocněním.

Krizový ředitel WHO pro Afriku Ibrahima Soce Fall média ujistil, že organizace dělá vše pro to, aby k 1153 potvrzeným případům nepřibyly další. Již tak je jich podle agentury Reuters relativně mnoho. Mezi lety 2010 a 2015 se morem na celém světě nakazilo 3248 lidí, z nichž 584 mu podlehlo.

Ostrovní stát Madagaskar zasáhly dvě různé formy moru - dýmějový mor, který přenášejí krysy, a plicní mor, který se může šířit z člověka na člověka kašláním a pokud není léčen, může zabít i během 24 hodin.

WHO na ostrov v Indickém oceáně dopravila množství antibiotik, které by vystačilo pro 5000 nakažených nebo jako preventivní dávka až pro 100.000 lidí, dále 150.000 osobních ochranných souprav. Asi 2000 zdravotnických pracovníků monitoruje pohyb lidí, kteří přišli do kontaktu s nakaženými, což by podle Falla mělo zajistit, že se nemoc brzy přestane šířit.

Alespoň jeden případ nákazy morem byl v ostrovní zemi zaznamenán skoro každoročně od roku 1980, letošní situace je ale údajně nebezpečnější než v minulých letech, protože mor přišel dříve v roce a je nakažlivější.

WHO má momentálně kromě Madagaskaru starosti také s Ugandou, kde se znovu objevil nebezpečný marburský virus podobný ebole. Nemoc zabila 11. října 50letou ženu, tři týdny předtím zemřel na podobné potíže její bratr. Největší nákazy virem Marburg propukly v Africe v letech 2004 a 2005, kdy bylo nakaženo krvácivou horečkou přes 399 a 355 jich zemřelo.

Témata:  Madagaskar mor WHO

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy