Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Madagaskar trápí plicní mor: Vláda zakázala velké veřejné akce, nakažení můžou zemřít už za několik hodin

Světová zdravotnická organizace (WHO)
Světová zdravotnická organizace (WHO)
Foto: Reprofoto ČT

Antananarivo - Madagaskar ještě nedávno tvrdil, že má nákazu plicním morem pod kontrolou, situace se ale rapidně zhoršila. Mrtvých je již přes 20 a vláda jako preventivní opatření v Antananarivu zakázala velké veřejné sešlosti.

Madagaskarská vláda zakázala v metropoli konání koncertů a dalších velkých veřejných shromáždění, nechává dezinfikovat školy a vyzvala studenty, aby zůstali v příštích dnech doma.

Při nejnovější vlně nákazy mor podle WHO postihl nejméně 114 lidí. Zatímco v minulosti se nakazili především obyvatelé vesnic, nyní se infekce šíří ve městě. Vysoký výskyt této nemoci je přičítán nedostatečné lékařské péči a špatné hygieně. WHO na Madagaskar proto vysílá další specialisty a zásoby antibiotik.

Plicní mor patří mezi nejsmrtelnější infekční choroby. Může se snadno šířit vzduchem. Mezi příznaky patří teplota, bolesti hlavy a obtížné dýchání. Na plicní mor může člověk zemřít už do 24 hodin od nakažení. Způsobuje ho stejný typ bakterie jako dýmějový mor, který se přenáší štípnutím blechy. 

Témata:  mor Madagaskar WHO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy