reklama

Jedna z nejhorších pandemií v lidské historii - černá smrt - spolu s celou řadou dalších morových epidemií, které se vyskytly během 14. až 19. století, byly šířeny lidskými blechami a všemi, tvrdí nová studie, o které informuje CNN

Mor je způsoben bakterií Yersinia pestis a šíří se kousnutím infikovaných blech. Stejná bakterie způsobuje také mor dýmějový. Symptomy této nemoci jsou bolestivé, zahrnují například zvětšení lymfatických uzlin vyúsťující v nadýmající se měchýřky hnisu uzliny, horečku, zimnici a kašel.

Ještě nakažlivější a škodlivější je plicní mor. Tato forma moru se přenáší kapénkovou infekcí (tedy i kašlem či kýcháním) přímo z člověka na člověka a je mnohem nebezpečnější než ostatní dvě, septická i dýmějová. Plicní forma probíhá jako těžký zápal plic s velmi vysokou smrtností. Působí velice rychle a neléčena má velice vysokou smrtnost (až přes 90 %, podle některých zdrojů 100 %. Ohniska se objevují i dnes. Například v Madagaskaru se minulý rok nakazilo více než 1800 lidí.

„Abychom porozuměli historickému ohnisku, vědci z univerzity v Oslo modelovali tři cesty přenosu onemocnění – prostřednictvím krys, vzduchem a prostřednictvím lidských blech a vší - pomocí údajů o úmrtnosti v devíti ohnicích. Jejich analýza zjistila, že lidští ektoparazité, jako jsou blechy, mají největší podíl na šíření nemoci,“ píše CNN.

Výsledky modelu proto naznačují, že šíření epidemie bylo v první řadě způsobeno lidskými blechami a tělovými vešmi, uvádí studie zveřejněná v pondělí. „Naše výsledky podporují teorii, že lidští ektoparazité byli primárními vektory pro nákazu během druhé pandemie, včetně černé smrti," píší autoři. To zpochybňuje „předpoklad, že epidemie v Evropě byla rozšířena převážně krysami," dodali.

„Tato studie používá matematické modelování a snaží se zjistit, jak přesně se epidemie rozšířila v Evropě během pandemie známé jako 'černá smrt '," vysvětluje Raina MacIntyre, profesorka epidemiologie infekčních nemocí na univerzitě v New South Wales v Austrálii. Která se do studie nezapojila.

„Nejvíce přirozeně se vyskytujících epidemií je dýmějový mor (postihující lymfatické uzliny, spíše než plíce). Podobné studie mohou pomoci lépe porozumět rychlému přenosu moru, což může následně ukázat nejvhodnější kontrolní opatření,“ dodává vědkyně.