Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč jsou migranti a uprchlíci tak často podezřelí ze sexuálních útoků a další kriminality?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Statistiky kriminality v Německu ukazují, že počet žadatelů o azyl, kteří jsou podezřelí ze znásilnění a sexuálních útoků, je vyšší než jejich zastoupení ve společnosti jako celku. Odborníci diskutují, proč tomu tak vlastně je, píše server The Local.

Bavorské ministerstvo vnitra zveřejnilo tento měsíc údaje, které ukazují, že 11 procent všech podezřelých ze sexuálních trestných činů v první polovině roku 2017 tvoří lidé, kteří přišli do Německa hledat azyl.

Taková čísla nejsou ojedinělá. Statistika z Bavorska je v souladu s národními údaji z roku 2016, které ukázaly, že počty ohlášených znásilnění a sexuálních napadení vzrostly oproti předchozímu roku o 12,8 procent. Z celkového počtu 6.476 podezřelých bylo více než 800 žadatelů o azyl, což je mnohem vyšší číslo, než je relativní počet uprchlíků v německé společnosti. Nejčastěji jde o Turky, Syřany a Afghánce.

„Prvním faktorem, na který lidé rádi zapomínají, je rozdíl v tom, jak lidé hlásí zločiny," tvrdí Christian Pfeiffer, kriminolog z Institutu pro výzkum kriminality v Dolním Sasku. „Místní obyvatelé jsou kvůli zločinům nahlašováni méně častěji než cizinci, protože lidé se cítí více ohroženi cizími lidmi."

Druhým důležitým aspektem je věk. Muži mladší 40 let jsou v podstatě náchylnější k násilí a tato věková skupina je zvláště vysoce zastoupena u uprchlíků. Přibližně 40 procent žadatelů o azyl ze severní Afriky jsou mladí muži. „Tito mladí lidé jsou v každé zemi nejnebezpečnější," říká Pfeiffer. „Nezáleží na tom, v čem spočívá jejich náboženství, lidé se musí naučit ovládat svůj potenciál agrese," souhlasí Maggie Schauerová, psycholožka z univerzity v Kostnici.

Tento proces může chvíli trvat, dodává. „V západních společnostech máme zcela jiný způsob společného života a jiný způsob, jak se socializovat, než tomu je ve většinových muslimských zemích. Tyto kultury se mohou vzájemně střetnout,“ uvádí.

Pfeiffer vysvětluje, že podezřelí z případů sexuálních útoků pravděpodobně pocházejí z „macho“ kultur, tedy kultur opravdu drsných mužů, „což platí pro značný počet lidí, kteří přišli jako uprchlíci".

Poukazuje proto na to, že německé úřady musí na tuto problematiku klást mnohem větší důraz v integračních kurzech. „Bohužel tomu není věnována žádná zvláštní pozornost," říká Nora Brezgerová, která pracuje s uprchlíky v Berlíně. Zneklidňuje ji také skutečnost, že některé integrační kurzy vůbec neřeší práva žen. „Musíme být o to víc otevřenější. Stále jednáme tak, jako by to bylo tabu,“ říká Schauerová.

Třetím faktorem vysokého počtu sexuálních útoků mezi žadateli o azyl může být beznaděj. „Máme tu značnou rizikovou skupinu lidí, kteří zde žijí, ale nemají šanci získat azyl nebo útočiště," vysvětluje Pfeiffer. „Prevence násilí znamená nabízet šance. Tito lidé potřebují šance také u nich doma. Pokud z jejich návratu uděláme atraktivní volbou, pak se budeme také v Německu cítit mnohem bezpečnější,“ uvedl a doporučil, aby vláda investovala 1 milion eur do programu zaměřeného na návrat pro žadatelů o azyl domů.

Snížení kriminality mezi migranty je bitvou, která se dá vyhrát, zdůrazňuje Pfeiffer. „Sledujeme mladé Poláky, ruské Italy a Turky, kteří žijí v Německu již řadu let, a díváme se na to, jak se jejich statistika kriminality změnila - ve všech těchto skupinách kriminalita poklesla. Takže ti, kteří říkají, že se všechno může jen zhoršit, vůbec nemají pravdu,“ dodává.

Témata:  uprchlíci kriminalita Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy