Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diskuse o brexitu do summitu v říjnu pokročí jen zázrakem, je přesvědčen Juncker

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Tallinn - Podle šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera by se musel stát zázrak, aby do říjnového summit EU významným způsobem pokročila stávající fáze rozhovorů o britském odchodu z unie. V estonském Tallinu se také jedná o budoucnosti EU. Nejde ale o formální summit, průlomové závěry tak nelze čekat.

Ve čtvrtek ani dnes vrcholní představitelé členských zemí bloku brexit na programu nemají, v Bruselu ale ve čtvrtek bez většího pokroku skončilo další jednací kolo.

Dostatečný pokrok nynější fáze vyjednávání je podmínkou pro to, aby lídři států a vlád dali unijnímu vyjednávači Michelu Barnierovi zelenou k začátku diskusí o budoucí podobě vzájemných vztahů mezi EU a Británií. Na těchto rozhovorech má Londýn zásadní zájem, Brity především zajímají budoucí podmínky přístupu na unijní vnitřní trh. Ostatních 27 unijních zemí ale před touto diskusí žádá alespoň základní dohodu o zachování práv občanů, o otázce hranic mezi Irskem a Severním Irskem a především o vyrovnání britských finančních závazků.

Britská premiérka Theresa Mayová dnes prohlásila, že vyjednávači v Bruselu "hodně pokročili" v otázce zajištění práv občanů EU v Británii a Britů v EU po britském odchodu z unie na konci března 2019. Před týdnem v projevu ve Florencii vyzvala k odvážnému přístupu při ustavení budoucího nového, hlubokého a speciálního partnerského vztahu mezi Británií a Evropskou unií. Zároveň dala jasně najevo, že má zájem o dvouleté přechodné období.

Mayová dnes ráno v Estonsku navštívila britské vojáky, kteří v zemi působí v rámci mnohonárodních sil Severoatlantické aliance. Za francouzskými vojáky se vydal také prezident Emmanuel Macron.

Reformy EU potřebují jednotu a řešení skutečných problémů

Podle "prezidenta" EU Donalda Tuska je třeba při hledání nové podoby Evropské unie a eurozóny především hledat "skutečná řešení skutečných problémů", postupovat krok za krokem a při tom také zachovat jednotu všech členských zemí bloku. Tusk s novináři hovořil při příchodu na dnešní summit o digitální budoucnosti Evropy.

Juncker při příchodu na jednání poznamenal, že rok 2024 by podle něj mohl být dobrým datem, kdy by nyní zvažované reformy unie mohly být dokončeny. Stejný rok ostatně zmínil v polovině měsíce ve svém vystoupení před europarlamentem.

Junckerův projev před europoslanci byl jedním ze vstupů do diskuse o změnách EU a prohloubení především její hospodářské a měnové unie; tato diskuse nyní po německých volbách intenzivně začíná. Na to tlačí například Macron.

Ten dnes při příchodu Macron poznamenal, že čtvrteční večeře ukázala potřebu skutečně se v Evropě posunout. "Dnes jsme všichni přesvědčeni, že Evropa se musí kupředu pohybovat rychleji a silněji, k větší suverenitě, větší jednotě a větší demokracii," prohlásil před novináři.

Témata:  EU Jean-Claude Juncker Donald Tusk Brexit

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.