Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dánsko vyslalo vojáky k německým hranicím, pomůžou s ostrahou před uprchlíky

Dánská vlajka
Dánská vlajka
Foto: Pixabay

Kodaň - Dánsko vyslalo do příhraničí s Německem vojáky. Budou pomáhat policistům, kteří od ledna 2016 provádějí hraniční kontroly kvůli rostoucímu počtu uprchlíků.

Dohromady 160 dánských vojáků prošlo dvoutýdenním speciálním výcvikem, aby mohli nejméně po tři následující měsíce hlídkovat nejen u hraničních přechodů, ale také před židovskými objekty v Kodani.

Ozbrojení vojáci se však podle dánské agentury Ritzau nemají podílet přímo na kontrolách automobilů, ale mají působit v pozadí. Nebudou nasazeni ani na zastávkách velkých trajektů ve městech Rödby a Gedser.

Předseda vlády sousední německé spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko Daniel Günther při návštěvě Kodaně poznamenal, že problém nepředstavují ani tak vojáci, jako hraniční kontroly samotné. "K Evropě patří otevřené hranice," řekl dánskému premiérovi Larsi Lökkemu Rasmussenovi.

Témata:  Dánsko Německo hranice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy