Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do katalánského referenda zbývají už jen hodiny, Madrid a Barcelona se stále přou

Barcelona, Španělsko
Barcelona, Španělsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid/Barcelona – Už za necelých 48 by měli Katalánci v referendu rozhodovat o své nezávislosti na Španělsku. Ani Madrid, ani Barcelona zatím neustoupily ze svých protichůdných pozic. Panují obavy z nepokojů a české ministerstvo zahraničí Čechům v Katalánsku doporučuje vyhnout se o víkendu místům s větší koncentrací lidí. Jak přesně bude v neděli probíhat plebiscit, který na začátku září nařídil zastavit španělský ústavní soud, není v tuto chvíli jasné.

Španělský ministr kultury dnes zopakoval stanovisko centrální vlády, když novinářům řekl, že referendum se neuskuteční, zatímco mluvčí katalánské vlády informoval o plánovaném otevření na 2300 volebních místností, napsala agentura AP. „(Centrální španělská) vláda má ústavní mandát k tomu, aby vymáhala zákony zajišťující veřejný pořádek," řekl ministr kultury a mluvčí vlády v Madridu Íñigo Méndez de Vigo při pravidelném setkání s médii.

„Zákony platí pro všechny a ti, kdo je poruší, budou čelit následkům," dodal politik. Madrid považuje referendum za protiústavní a španělská justice nařídila policistům v Katalánsku zabránit jakékoli snaze o jeho podporu.

Katalánská vláda trvá na tom, že hlasování proběhne, a věří, že se ho zúčastní přes 60 procent z 5,3 milionu oprávněných voličů. Vicepremiér Oriol Junqueras uvedl, že lidé budou moci hlasovat, „i kdyby někdo přepadl volební místnosti a snažil se zabránit něčemu tak přirozenému, jako je vhození lístku do urny". Madrid přitom ve středu právě obsazení volebních místností nařídil, vedení katalánského policejního sboru se ale k takovému kroku uchýlit nechce.

Průzkumy ukazují, že většina Katalánců chce mít možnost vyjádřit se k osudu autonomního regionu, podle světových médií však odtržení od Španělska většinovou podporu nemá. The Guardian uvedl, že si jej přeje 41 procent místních, zpravodaj amerického listu The New York Times zase napsal, že „nedávné průzkumy dokumentují slábnoucí podporu samostatnosti".

Zástupci Katalánska, včetně starostky Barcelony Ady Colauové, v minulých dnech vyzývali Evropskou unii, aby na sebe ve vyostřené situaci mezi Barcelonou a Madridem vzala roli prostředníka. Takovou možnost dnes zavrhl předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani s tím, že jde o "problém Španělska, v němž (EU) mnoho nezmůže" a že "na právní úrovni má Madrid pravdu". V minulých dnech katalánský premiér Carles Puigdemont obvinil unii, že nedbá přání Katalánska, šéf katalánské diplomacie Raül Romeva zase vyjádřil názor, že EU by měla jeho region podpořit.

České ministerstvo zahraničí „s ohledem na vysoce pravděpodobnou možnost pouličních nepokojů během nadcházejícího víkendu, a to zejména v Barceloně", doporučuje Čechům v oblasti "vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob a řídit se pokyny místních orgánů". MZV také doporučuje registraci v databázi DROZD, která usnadňuje pomoc českým občanům při pobytu v zahraničí, a v případě potíží radí kontaktovat zastupitelský úřad v Madridu na nouzové lince +34 69 998 2307.

Témata:  Katalánsko Španělsko referendum

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.