Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf poslední povstalecké skupiny v Kolumbii vyzývá své bojovníky, aby dodržovali příměří

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá - O půlnoci na neděli má začít příměří mezi kolumbijskou vládou a poslední povstaleckou organizací Vojsko národního osvobození (ELN). Její šéf Nicolás Rodríguez vyzval své bojovníky, aby klid zbraní dodržovali.

ELN je poslední aktivní gerilou v Kolumbii poté, co loni podepsala mírovou dohodu s vládou největší povstalecká skupina v zemi - Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Povstalci z FARC v polovině srpna oficiálně dokončili své odzbrojení a založili politickou stranu.

ELN vznikla v roce 1964, dnes čítá asi 2000 bojovníků a o míru s vládou jedná od letošního února v ekvádorské metropoli Quito.

Rodríguez ve videu rozšířeném na sociálních sítích vyzval své spolubojovníky, aby příměří dohodnuté s vládou prezidenta Juana Manuela Santose dodržovali. V platnost dohoda vstoupí 1. října a bude platit zatím do 12. ledna příštího roku.

Témata:  Kolumbie

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy