Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron chce pomoci při řešení kurdského problému, pozval iráckého premiéra Abádího do Paříže

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Bagdád/Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron nabídl svou pomoc při urovnání napětí mezi iráckými Kurdy a Bagdádem. Kurdové sice mají na severu Iráku autonomii, v referendu se však drtivá většina vyslovila pro úplnou nezávislost.

Z estonského Tallinnu, kde se Macron účastnil summitu Evropské unie, telefonoval iráckému premiérovi Hajdaru Abádímu a pozval ho příští čtvrtek do Paříže. Abádí pozvání přijal.

Macron upozornil, že obě strany sporu by měly zůstat jednotné ve svém odporu proti teroristům z Islámského státu a ve snaze stabilizovat zemi. "Zvyšování napětí se musejí vyhnout," řekl francouzský prezident.

Kurdové se v pondělí v referendu vyslovili přesvědčivou většinou 92 procent hlasů pro nezávislost. Jejich vedení o tom chce začít jednat s vládou v Bagdádu, která však referendum označila za neústavní.

Témata:  Emmanuel Macron Irák Hajdar Abádí Kurdové

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy