Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krutá pravidla? Některé věci ženy v Saúdské Arábii stále nemohou dělat

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Rijád - Podle nařízení krále Salmána budou mít ženy v Saúdské Arábii povolení řídit automobil. V nábožensky konzervativní Saúdské Arábii to přitom až dosud bylo přísně zakázáno. Výnos by měl vejít v platnost v létě příštího roku. Přesto existuje celá řada věcí, které saudskoarabské ženy dál dělat nesmí.

Zpráva, že ženy budou moci legálně řídit automobily, vyvolala v Saúdské Arábii i po celém světě oslavy. Saúdská Arábie je jediná země na světě, která ženám zatím neumožňovala řídit. To se teď změní. Přesto je země dál místem, kde jsou lidská práva žen porušována. Kvůli systému poručnictví mají manželé, synové nebo otcové kontrolu nad téměř všemi aspekty života žen.

„Ženské otázky byly vždy používány saúdským režimem ve správnou chvíli, aby se rozptýlila špatná publicita," vysvětluje Madawi al-Rasheedová, profesorka sociální antropologie na Londýnské ekonomické fakultě v Saúdské Arábii, pro BBC Radio 4. „Mluvíme o řízení, jako by to bylo to nejdůležitější - je to důležité pro ženské hnutí... ale existují určitá právní omezení, která jsou stále platná a která také představují naléhavé záležitosti," dodala. „Je to dlouhý boj a dlouhá cesta ke skutečné rovnosti."

Král Salman a korunní princ Mohammed bin Salman nedávno představili „Vizi 2030 ", dlouhodobý plán hospodářských a sociálních reforem, jehož cílem je modernizovat Saúdskou Arábii a zbavit se závislosti na příjmech z ropy. Slibovány jsou i určité změny týkající se žen, které i dnes v tamní společnosti nemohou samy rozhodovat o některých základních věcech.

Vdát se

O povolení uzavřít manželství musí žena žádat svého opatrovníka. Ženy, které se chtějí oženit s cizinci, musí získat souhlas ministerstva vnitra, a uzavřít manželství s nemuslimy je tak těžké, že je to téměř nemožné. 

Bankovní účet

Přestože v současnosti existuje několik pracovních míst, které mohou ženy v království vykonávat bez mužského povolení - například pracovat jako prodavačky nebo na tržišti, nemají právo mít vlastní bankovní účet a ovládat své financ bez svolení.

Soudnictví

Svědecká výpověď ženy má v právním systému Saúdské Arábie poloviční hodnotu než svědectví muže. Ženy také dostávají jen polovinu dědictví, na které mají nárok jejich bratři.

Cestování

Pasy a identifikační průkazy může žena získat pouze s povolením opatrovníka. Ženy obvykle nemají dovoleno opustit dům, pokud nemají nějaký doprovod.

Oblékání

Ženy v Saúdské Arábii nemohou nosit oblečení dle svého výběru. „Oblékání se pro krásu“ je nelegální. Podporováno je naopak skromné oblékání i make-up. Všechny ženy musí na veřejnosti nosit abáju - druh svrchního oděvu, jehož hlavním účelem je zakrýt celé ženino tělo, aby nepůsobilo necudně a nepřitahovalo pozornost okolí. Nejčastěji je černé barvy a střihem připomíná volné šaty. Jak ale poukazuje The Independent, v posledních letech jsou v zemi volnější pravidla, která se týkají barvy a vzorů šátků pokrývajících hlavu.

Interakce s muži

Rozhovory a čas strávený u mužů, kteří nejsou členy rodiny, jsou omezené. Ve veřejném sektoru mají restaurace, univerzity a další instituce „rodinnou" sekci a část vyhrazenou pro muže. 

Lékařská péče

Dokonce i životně důležité operace a zákroky vyžadují písemný souhlas mužského příbuzného nebo opatrovníka.

Péče o děti

V případech rozvodu mají ženy povoleno starat se o děti pouze do dosažení věku sedmi let u chlapců a devíti let u dívek.

Témata:  Saúdská Arábie ženy lidská práva muslimové

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy