Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Náklady na opravy slavného londýnského Big Benu se zdvojnásobí

Londýn, řeka Temže a sídlo senátu a parlamentu
Londýn, řeka Temže a sídlo senátu a parlamentu
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Londýn - Náklady na opravu věže se slavným zvonem Big Ben, které začaly v srpnu, se zdvojnásobí. Důvodem je nejen náročnost restaurátorských prací, ale i potřeba bezpečnějšího lešení pro dělníky.

Generální oprava viktoriánských hodin i věže vyjde podle nových odhadů na 61 milionů liber (1,8 miliardy korun), místo původních 29 milionů liber (855 milionů korun), informuje agentura AP.

Práce mají trvat čtyři roky, což bude od roku 1859, kdy byl Big Ben uveden do provozu, nejdelší pauza. Naposledy se památka podrobila intenzivní opravě před 30 lety.

Jako Big Ben bývá často nazývána i věž, ale fakticky se tak jmenuje pouze obrovský zvon. Ten váží 13,7 tuny, je vysoký 2,2 metru a 2,7 metru široký. Srdce zvonu váží 200 kilogramů. Věž byla v roce 2012 pokřtěna jménem nynější královny.

O původu názvu Big Ben kolují dvě teorie. Podle první z nich se zvon jmenuje podle Benjamina Halla, inženýra, který sestrojil hodiny na věži Westminsterského paláce. Podle druhé teorie tak byl zvon pojmenován na počest Bena Caunta, boxera těžké váhy, který žil v 19. století, napsala agentura AFP.

Zvuk Big Bena - zvon je naladěn na tón E a jeho údery dosahují intenzity zvuku 118 decibelů - si celý svět spojil s Británií nejprve vlivem rádiového vysílání v průběhu druhé světové války.

Témata:  Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy