Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezmyšlenkovité urážky KLDR? Všechny jejich narážky na Trumpa jsou pečlivě vybírány

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Pchjongjang - Severní Koreje se dostává světové pozornosti i díky ostrým výrokům a přezdívkám, kterými označují amerického prezidenta Donalda Trumpa. Výrazy jako "choromyslný senil" či "štěkající pes" nejsou zvoleny zcela náhodně, ale pečlivě vybraná slova odkazují na korejskou tradici a historii.

Zatímco předchozí americká hlava státu Barack Obama byl často nazývám "opičákem", Donald Trump je zase přirovnáván k psovi. Pro Korejci je totiž přirovnání k domácímu mazlíčkovi, jenž je v Evropě nesmírně oblíbený a mnozí by pro něj udělali první poslední, jedním z největších projevů opovržení. Další narážky zase poukazují na Trumpův věk (v kontrastu s mladým Kim Čong-Unem) a nemoci spojené se stářím.

Severní Korea má přitom dlouholetou tradici v urážení Američanů, začalo to již v 50. letech minulého století během korejské války. Už tehdy byly velmi oblíbené vulgarity spojené se zvířaty nebo monstry, které představují v korejské mytologii vše negativní. Aby se však neustále neopakovali, musí dnes přicházet k novým názvům, proto se používají zejména výrazy jako je "americký bastard" nebo "američtí imperialisté".

Co se však neustále recykluje je styl propagandistických plakátů. Kim Čong-Un se rád vrací do dob svého dědečka Kim Ir-Sena, který je severokorejským národem považován za věčného vůdce země. Propagandistické plakáty jsou dnes tištěné v podobě, která silně připomíná období korejské války, kdy občané byli pravidelně varování před americkými nálety a nevraživost vůči Spojeným státům byla v té době největší.

Témata:  Severní Korea USA Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy