reklama

Může za to stagnace ropného sektoru a úsporná opatření vlády. Recese podle oficiálních definic nastává tehdy, pokud HDP mezičtvrtletně klesne dvě čtvrtletí za sebou. Saúdská Arábie byla naposledy v recesi na počátku roku 2016. V meziročním srovnání ekonomika klesla o jedno procento. Propad tak zrychlil z 0,5 procenta v prvním kvartálu. Loni v období duben až červen ekonomika stoupla o 0,9 procenta.

Dohoda globálních producentů ropy o omezení těžby, jejímž cílem je podpořit růst cen ropy, způsobila, že Saúdská Arábie musela na počátku roku svoji těžbu omezit. To má negativní dopad na HDP. Ropný sektor ve druhém čtvrtletí klesl meziročně o 1,8 procenta po propadu o 2,3 procenta v prvním čtvrtletí. Dohoda platí do března příštího roku, zdroje z odvětví a ropného kartelu OPEC však uvádějí, že bude zřejmě prodloužena. Ropný sektor země tak zřejmě v nejbližší době neoživí.

Vláda současně musela omezit výdaje, aby se vyhnula finanční krizi kvůli nižším příjmům z vývozu ropy. Výsledkem je, že státní sektor bez ropného průmysl stoupl jen o jedno procento po propadu o 0,1 procenta v prvních třech měsících. Bez velké podpory od státu se potýká s problémy i soukromý sektor. Meziroční tempo růstu soukromého sektoru zpomalilo na 0,4 procenta z 0,9 procenta v prvním čtvrtletí.