Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé v Katalánsku se začínají scházet kvůli referendu o nezávislosti

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Katalánci dnes brzy ráno začali vytvářet fronty u míst, která mají sloužit jako volební místnosti pi dnešním referendu. Podle průzkumů podporuje nezávislost pouze kolem 40 procent Katalánců. Pro uskutečnění plebiscitu je nicméně většina obyvatel regionu, ve kterém žije zhruba 7,5 milionu lidí

Španělská centrální vláda hlasování označila za nezákonné a snaží se mu zabránit. Podle místních médií však organizátoři hlasování už do některých volebních místností umisťují volební urny a připravují hlasovací lístky.

Centrální vláda poslala do oblasti policejní posily, aby hlasování zmařily. Podle Reuters dnes časně ráno z barcelonského přístavu vyrazila do ulic katalánské metropole zhruba stovka policejních dodávkových automobilů. Panují obavy, aby se situace nevymkla kontrole a nepropuklo násilí.

V sobotu policisté zablokovali přes polovinu z více než 2300 škol, jejichž třídy měly dnes sloužit jako volební místnosti. Několik desítek škol naopak obsadili občanští aktivisté usilující o uspořádání referenda.

"Vstala jsem brzy, protože má země mě potřebuje," citoval Reuters pětašedesátiletou důchodkyni, která již v pět ráno stála se zhruba stovkou dalších lidí před jednou z barcelonských škol. "Nevíme, co se bude dít, ale musíme tu být," dodala.

Témata:  Katalánsko referendum Španělsko

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy