Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další vztah Španělska a Katalánska? To je velká neznámá, uvádí BBC

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn – Britská stanice BBC poukazuje na to, že budoucnost komplikovaného vztahu mezi Španělskem a Katalánskem je po nedělním neoficiálním referendu o nezávislosti regionu velkou neznámou. Výsledky zakázaného hlasování, jehož se zúčastnilo 42,3 procenta z celkového počtu 5,34 milionu voličů, je ale prý třeba brát s rezervou.

Po násilnostech španělské policie je ale vyhlášení nezávislosti Katalánska pravděpodobnější než dříve, soudí ve svém komentáři server BBC News. Je podle něj s podivem, že Evropská unie násilí bryskně neodsoudila - s výjimkou Belgie a Slovenska.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson na twitteru nesdělil nic víc, že referendum je záležitostí Španělska a že španělská ústava by měla být dodržována. Agentuře Reuters pak sice řekl, že je násilím „znepokojen", ale přímo ho neodsoudil.

The Guardian pak píše, že násilné potlačení referenda u ostatních členů Evropské unie vzbudilo otázky, zda vláda v Madridu dodržuje demokratické normy. Akce španělské vlády podle The Guardian přinese jen to, že další fáze katalánské kauzy bude radikálnější.

„Španělský premiér Mariano Rajoy udělal všechno pro to, aby referendum, které soudy označily za nezákonné, překazil. Jeho výzvy a výhrůžky ale nebyly nic platné. To je demokracie. Jeho následné rozhodnutí použít fyzickou sílu proti civilistům prosazujícím své základní demokratické právo je mrazivým dozvukem minulosti země a nepěkným varováním do budoucna. Je to diktatura," uvedl list.

Témata:  Katalánsko Španělsko Velká Británie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy