Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečí spojené s korejskou krizí? Expert varuje před zásadním posunem

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Pokud japonský premiér Šinzó Abe vyhraje předčasné volby, bude rozvíjet spolupráci s USA a bude spolu s nimi ochoten podstupovat rizika při konfrontaci se Severní Koreou. Myslí si to alespoň politolog Gregory Clark, expert na Japonsko z výzkumné instituce Research Japan Office. V rozhovoru pro server RT takový vývoj označil za nebezpečný.

Normalizace vztahů se nekonala, přišly jaderné zbraně

Abe více než desetiletí efektivně využívá severokorejskou hrozbu jako záminku k zisku větších pravomocí a militarizaci Japonska, souhlasí odborník. Dodává, že kořeny sahají do roku 2004, kdy tehdejší premiér Koizumi učinil velký průlom ve vztazích s KLDR, především v otázce japonských občanů, které Severní Korea unášela v 70. a 80. letech, aby je využívala k výuce japonštiny pro své špiony.

Japonské ministerstvo zahraničí za Koizumiho s KLDR tajně vyjednávalo a dosáhlo propuštění pěti unesených, kteří byli stále naživu, přičemž zbytek podle severokorejské strany již zemřel, poukazuje Clark. Vysvětluje, že Abe se nyní záležitosti chytil a tvrdí, že Severokorejci stále část unesených Japonců zadržují a přežilo jich víc než propuštěná pětice.

„Neexistuje však důvod, proč by je chtěla Severní Korea skrývat,“ myslí si expert. Připomíná, že za premiéra Koizumiho došlo k vydání tzv. pchjongjangské deklarace, která slibovala normalizaci vztahů s KLDR, včetně zřízení konzulátu v Pchjongjangu a pomoci Severní Koreji s výrobou energií, aby nemusela záviset na jaderných zdrojích.

Zlepšení vztahů s KLDR podle politologa představuje pro Abeho hrozbu, jelikož by ztratil záminku pro posun Japonska doprava, posilování vazby na Spojené státy a znovuvyzbrojení země. „Tudíž se tvrdě, vědomě a záměrně uchýlil k sabotování pchjongjangské deklarace a v první fázi využívá otázku unesených,“ konstatuje Clark.

Podobně se Spojené státy snaží sabotovat rámec dohody z roku 1994, která rovněž avizovala normalizaci vztahů Washingtonu s KLDR, ale za vlády George W. Bushe byla porušena, deklaruje odborník. Poukazuje, že reakce Severní Koreje je jasná – jelikož ostatní státy odmítají přistoupit na normalizaci vztahů, vyvíjí dál jaderné zbraně – a Abe tento vývoj zase využívá k zaujetí tvrdší postojů vůči Pchjongjangu.

Humbuk z KLDR

Abe efektivně využívá šíření strachu z KLDR, souhlasí politolog. Vysvětluje, že Japonci jsou emotivní lidé, o mnoha věcech nepřemýšlejí logicky a neuvažují o tom, proč Severní Korea vyvíjí jaderné zbraně. „Když Amerika vyvíjí nátlak a snaží se zastavit Severní Koreu ve vývoji těchto zbraní, Severní Korea dělá hlasitý humbuk a začíná střílet rakety,“ pokračuje expert. Dodává, že pokud chce testovat rakety dlouhého doletu, ty musejí létat přes Japonsko, což je označováno jako nelegální jednání a ohrožení Japonska, přičemž v zemi jsou vyhlašovány poplachy a děti ve školách se například musejí schovávat pod lavice.

„Nikdo nezmiňuje fakt, že rakety létají více než 100 kilometrů ve vzduchu. Jsou ve vesmíru – vesmír je mezinárodní území,“ tvrdí Clark. Dodává, že KLDR má stejné právo vypouštět tam rakety, jako když Američané vypouštějí své družice.

Odborník nicméně nemá příliš velké obavy, jelikož Japonsko dle jeho soudu momentálně nejeví zájem o vojenské záležitosti, především pak mladá generace. V zemi je nízká nezaměstnanost, vojenské záležitosti komplikují život a to mladí Japonci nemají rádi, uvádí expert.

Pokud Abe vyhraje předčasné volby, dá se dle politologa očekávat, že se pokusí změnit ústavu tak, aby umožňovala vytvoření silnější armády, která je momentálně zakázána. „Již existuje statut quo – ta situace panuje mnoho let. Takže to není velká změna,“ tvrdí Clark. Soudí, že Abe bude nadále rozvíjet japonské ozbrojené síly a bude klást stále větší důraz na spolupráci s USA.

„Amerika je pochopitelně velmi svolná podstoupit rizika při konfrontaci se Severní Koreou a Japonsko se v tom k Americe přidá,“ myslí si expert. Dodává, že to bude znamenat velký posun, podle jeho soudu nebezpečným směrem.

Témata:  Japonsko Šinzó Abe Severní Korea

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy